Staramy się codziennie zapewnić produkty najwyższej jakości, dlatego oferujemy państwu produkt który jest bezpieczny, zdrowy, a przede wszystkim smaczny.
Jednak z czego składają się jaja, które stanowią świetny dodatek do dań i wypieków? Oczywiście ze skorupki, białka oraz żółtka. Ale czy tylko? Czy wiedzą Państwo, że jajo kurze to około 75% wody, 12% białka i 10% tłuszczów, a białko pokarmowe zawarte w jaju zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy? Jajo kurze jest tak zdrowe, że zostało uznane przez WHO jako wzorzec służący do mierzenia ich proporcji w innych produktach. Jajko dostarcza bardzo ważnych składników odżywczych, jak witaminy z grupy B oraz A, D, E i K. Oprócz tego jest bogaty źródłe składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku czy selenu.
Co jeszcze można powiedzieć o jajku? 10 % to tłuszcz, z czego zaledwie 0,4% to cholesterol i to ten tzw. „dobry cholesterol” wpływający pozytywnie na funkcjonowanie naszego organizmu.
Wyróżniamy 4 podstawowe klasy: XL, L, M i S.
Jest to nic innego jak podział wagowy, związany z masą jaja, zupełnie tak, jak klasyfikuje się ubrania.
XL – jaja bardzo duże (masa 73 g i więcej),
L – jaja duże (masa od 63 g do 73 g),
M – jaja średnie (masa od 53 g do 63 g),
S – jaja małe (masa poniżej 53 g).
No dobrze, ale które jaja kupić? To już zależy od Państwa.
Z doświadczenia możemy zdradzić, że panie domu uwielbiają jaja XL do wypieków.
Copyright 2019 - Ferma Drobiu - Kałużny.
projektowanie stron www iPolska.com.pl